Now Playing                 Marketing                Support Centre
The Music You Love    +383(38) 240 888    valarinore@yahoo.com       

konkurs 2016

 Listen on:  android 2017 Android  iphone  iOS  
Monday, 05 July 2021 15:57

Një studim tregoi se si ndikon mungesa e parave në zemrën tonë

parate

Statusi socio-ekonomik është një faktor i madh rreziku për shëndetin e dobët Njerëzit me disavantazh financiar ka të ngjarë të vuajnë nga diagnozat kronike të tilla si sëmundjet kardiovaskulare.

 

Një studim i ri ka dhënë një perspektivë të re se si financat mund të ndikojnë në shëndetin tonë, veçanërisht rrezikun e sulmit në zemër.

 

Në një studim të botuar në “JAMA Cardiology”, studiuesit thonë se ndryshimet në pasuri lidhen me rrezikun e sulmit në zemër – një rritje e pasurisë lidhet me një probabilitet më të ulët të sulmit në zemër, ndërsa një rënie e pasurisë shoqërohet me një më të lartë.

 

“Pasuria e zvogëluar është një faktor rreziku që mund të ndryshojë gjatë jetës së një personi dhe mund të ndikojë në statusin e shëndetit kardiovaskular të një personi,” tha bashkautori i studimit, Matthias Vedugeneten.

 

Duke përdorur të dhëna nga Studimi Shëndetësor RAND (HRS) – i cili gjurmonte informacione mbi pasuritë financiare të pjesëmarrësve, duke përfshirë strehimin, kursimet, borxhet dhe të ardhurat – studiuesit ekzaminuan 5.579 të rritur mbi moshën 50-vjeç të cilët nuk kishin probleme me zemrën kur filloi HRS.

 

Midis janarit 1992-dhjetor 2016, pjesëmarrësit raportuan të gjitha diagnozat e reja shëndetësore që morën. Studiuesit zbuluan se subjektet pasuritë e të cilëve u rritën kishin më pak të ngjarë të zhvillonin sëmundje kardiovaskulare, ndërsa një rënie e pasurisë rrit rrezikun e tyre për sëmundje të zemrës.

 

“Pasuria e zvogëluar shoqërohet me nivele më të larta stresi, sjellje më pak të shëndetshme dhe më pak kohë të lirë dhe e gjithë kjo shoqërohet me shëndet më të dobët kardiovaskular”, tha një tjetër bashkautor i studimit, Andrej Samarsono.

 

Megjithëse shumica e kërkimeve përqendrohet në të ardhura, ky hulumtim jep një pamje më të gjerë sesi situata financiare e një personi mund të ndikojë në shëndetin e tij – paga mund të jetë stresi kryesor financiar në jetë, por nuk është i vetmi.