Now Playing                 Marketing                Support Centre
The Music You Love    +383(38) 240 888    valarinore@yahoo.com       

konkurs 2016

 Listen on:  android 2017 Android  iphone  iOS  
Friday, 06 July 2018 16:41

Gianni Rodari

2b41f486f6

Gianni Rodari (23 tetor 1920 - 14 prill 1980) ka qenë një shkrimtar dhe gazetar italian, i mirënjohur për librat e tij për fëmijë. Ai fitoi Cmimin Hans Christian Andersen në vitin 1970 dhe konsiderohet si autori itailan me i njohur për femijë i shekullit te njëzet. Librat e tij janë përkthyer në shume gjuhë, madje edhe ne gjuhën shqipe por vetem pak janë përkthyer në gjuhën angleze.

Biografia


Rodari ka lindur në Omegna, një qytet i vogël në Liqenin Orta në provincën e Novaras (Italia Veriore).

 

I ati që punonte si bukëpjekës, vdiq kur Rodari ishte vetëm dhjetë vjeç. Rodari dhe dy vllezërit e tij, Cesare dhe Mario, u rriten nga nena në fshatin e saj te lindjes, në provincen e Vareses.

 

Pas tre vjetësh në seminarin në Seveso, Rodari mori diplomën e mësuesit të tij në moshën shtatëmbëdhjetë vjeç dhe filloi të mësonte klasat fillore në shkollat rurale të rrethit të Vareses.


Ai kishte interes në muzikë në violinë, në letërsi zbuloi veprat e Nietzsche, Schopenhauer, Lenini dhe Trotsky. Në vitin 1939, për një kohë të shkurtër, Rodari ndoqi Universitetin e Milanos.

Submit to FacebookSubmit to Twitter