Thursday, 17 August 2017

Autoritetet Amerikane hapin hetim ndaj Apple!

Published in Technology Thursday, 10 August 2017 11:03

apple qualcomm

Ishte ky moment kur marrëdhëniet mes dy kompanive arritën pikën më të ulët saqë furnizuesit e Apple ndaluan pagesat e licencimit tek Qualcomm.

Komisioni Ndërkombëtar Tregtar hapi hetim ndaj Apple pas akuzave të Qualcomm se gjigandi i iPhone ka shkelur disa patenta teknologjike të prodhuesit më të madh në botë të çipeve mobile.

 

Si rezultat Qualcomm kërkon ndalimin e shitjeve të iPhone në SHBA për ato modele që shkelin patentat e saj.

 

Në fillimi të vitit Apple paditi Qualcomm duke kërkuar 1 miliard dollar dëmshpërblim me akuzën se kompania ndjek praktika të pandershme biznesi.

 

Ishte ky moment kur marrëdhëniet mes dy kompanive arritën pikën më të ulët saqë furnizuesit e Apple ndaluan pagesat e licencimit tek Qualcomm.

 

Ky i fundit u kundërpërgjigj duke paditur Apple me arsyetimin se shkel gjashtë patenta të cilat përmirësojnë jetëgjatësinë e baterisë në disa modele të iPhone.

 

Microsoft, Google dhe Facebook formuan një grup lobues në mbështetje të Apple duke thënë se ndalimi i shitjet së iPhone në SHBA është e dëmshme për konsumatorët.

 

Hapja e hetimeve ndaj Apple është lajmi i mirë për kompaninë e cila raportoi rënie të fitimit me 40% si rezultat i mospagimit të detyrimeve nga ana e Apple.

 

Licencimi i patentave është një prej bizneseve më fitimprurëse të prodhuesit të procesorëve mobile Snapdragon.